Interview met één van de experts op het gebied van larynxpapillomatose (stembandwratjes) in Nederland: Rico N.P.M. Rinkel

Deel 1: Hoe hij met RRP in aanraking kwam en de mens achter Rico N.P.M. Rinkel.
Interview digitaal gevoerd op 16 juli 2021. Tekstverwerking: Stichting RRP

We hebben een uitgebreid virtueel interview gehad met KNO-arts en laryngoloog Rico N.P.M. Rinkel.

Specialist op het gebied van RRP, het strottenhoofd en de stem. Maar vooral: het strottenhoofd in de breedste zin van het woord; niet alleen functionele klachten, wanneer er geen afwijkingen zijn maar ook organische problemen, en het opereren van afwijkingen en adviseren ten aanzien van logopedie. Ook houd ik mij bezig met slikklachten en de ademhaling als die door het strottenhoofd beperkt wordt.

In deze eerste blog een introductie van wie hij is en hoe hij in aanraking kwam met deze aandoening. In de jaren ’80 is hij eerst opgeleid tot logopedist. Daarna heeft hij een korte pauze ingelast omdat hij in militaire dienst moest. Na kort gewerkt te hebben als logopedist heeft hij daarna de opleiding geneeskunde gestudeerd om uiteindelijk KNO-arts te worden.

Zijn kennismaking met RRP

Hoe lang voert u uw professie/vakgebied uit?
“Ik heb de opleiding tot KNO-arts afgerond in 2001 en werkzaam bij Amsterdam UMC, locatie VUmc sinds het jaar 2003”.

Weet u nog wanneer u voor het eerst in aanraking kwam met RRP? Wat was uw herinnering hieraan?
“Ja, dit weet ik nog heel goed. Een vrouw, was al een jaar of 10 onder behandeling bij een collega in Maastricht. Maar deze collega ging met pensioen. Een oudere dame, al veel operaties gehad, alleen het verwijderen van de papillomen was een optie. In 1998 zal het geweest zijn toen ik haar voor het eerst zag. Ik verwees haar in 2002 naar Amsterdam voor een second opinion. Niet wetend dat daar een lange wachttijd was. Een half jaar later werkte ik in Amsterdam. En heb ik haar in Amsterdam mogen behandelen. Het was een indrukkend persoon. Een vrouw die goed en nuchter met haar
klacht omging. Trouwens, vele patiënten staan er zo in, als de beginfase voorbij is, en er acceptatie is. Het is een rotziekte die lang duurt, maar als de patiënten bewust zijn van wat ze hebben, zijn het fijne gesprekpartners om samen besluiten te nemen”.
Ook weet ik nog het allereerste kindje. Jarenlang behandeld. In Amsterdam tussen 2004 en 2008. Meerdere keren moeten opereren. We hebben toen samen in overleg besloten haar het HPV-vaccin Gardasil te geven. En daarna waren de papillomen weg. We hebben vaker Gardasil geadviseerd, maar niet bij iedereen werkte het even goed. Cerverix gebruiken we momenteel in Nederland als standaardvaccin (type HPV16 en 18), dat werkt niet voor papillomatosis. In de tijd dat ik in Maastricht werkte zag ik de eerste patiënten met RRP. Nu 18 jaar in VUmc , heb ik er heel veel voorbij zien komen”.

“Ik vind het dan ook een pre om goed contact te houden met de patiënt. In dit ziektebeeld is dat prettig, en nodig. En niet om van arts naar arts te hoppen”.

Meer over de mens Rico Rinkel

Wat weten maar weinig mensen van u en is toch leuk om te delen?
“In de opleiding geneeskunde heb ik in Duistland gewerkt. Daar heb ik de laserchirurgie geleerd van professor Steiner. Een professor die in Europa de stembandlaser heeft groot gemaakt, wereldwijd ook. Een initiator in de laserchirurgie. Sindsdien heb ik veel ervaring in laserchirurgie. Ook ben ik een grote bemoeial. Ik houd me namelijk bezig met meerdere taken in het ziekenhuis. Onder andere ben ik “chef de polikliniek”. Ik houd me bezig met privacy-zaken binnen het ziekenhuis, ik ben ICT-contact persoon. En ik houd me bezig met calamiteitenonderzoek. Naast alles wat mij bezighoudt in het ziekenhuis, houd ik daarnaast van zingen en speel ik graag in musicals en bezoek graag het theater”.

Zijn rol in relatie tot de stichting RRP

Wat is uw rol met betrekking tot RRP en de stichting RRP?
“Ik heb een bewuste keuze gemaakt om stemproblemen aan te pakken, en dus ook RRP. En vind het fijn om voortdurend contact te hebben met de patiënt. Ik vind het dan ook een pre om goed contact te houden met de patiënt. In dit ziektebeeld is dat prettig en nódig. En niet om van arts naar arts te hoppen. Samen met KNO-artsen in het AMC hebben we goed contact. Het expertisecentrum voor larynxpapillomatose is nu gevestigd in Amsterdam UMC – op locatie VUmc én AMC”.
Waarin zit voor u de meeste meerwaarde als we het over ervaringsdeskundigheid hebben?

“Ik zie er zeker een meerwaarde in om samen te werken. In het geval van patiënten, weet ik dat niet alle patiënten daar behoefte aan hebben in de beginfase. Voor sommigen is het te confronterend in het begin. Het lijkt me goed om de patiëntenvereniging beschikbaar te laten zijn voor informatie. De website is daar een mooi voorbeeld van. Dat, als er vragen zijn, deze gesteld kunnen worden”.
Deze blog is een weergave van een deel van het interview met Drs. (Rico) Rinkel, KNO-arts in Amsterdam UMC – locatie VUmc. In de volgende blogs zal dit interview verder uitgewerkt worden.

Geïnteresseerd geraakt? Meld je aan als vrijwilliger van de stichting.